perjantai 27. toukokuuta 2011

Se on mahdollista

Kirjoitan tämän tekstin nyt niille ihmisille, jotka uskovat, että elämästä tulee selviytyä.

Se on se mihin meidät on kasvatettu - uskomaan, että meidän tulee "löytää oma paikkamme elämässä". Että meidän tulee sovittaa itsemme johonkin tiettyyn kohtaan maailmassa, jossa pysymällä me selviämme elämästä onnekkaasti. Yleensä tämä tarkoittaa tietenkin ammattia ja hyvää työpaikkaa. Kun olemme sellaisen onnistuneet itsellemme hankkimaan, siinä pitäisi pysyä, koska, jos ei pysy - mitä tapahtuu? Menettää sen pohjan, jonka varaan on rakentanut pyrkimyksensä selviytyä. Rahat loppuvat, ei saa ruokaa, eikä ole varmaa, saako muuta työpaikkaa. Normaaleja pelkoja, hengissäpysymisen peruskysymyksiä.

Mutta onko elämä sitä?

Haluatko elää läpi elämäsi peläten sitä, ettet selviydy? Mistä selviytymisessä on ylipäätään kyse?

Kaikki pelot palautuvat kuolemanpelkoon, eli minän pelkoon itsensä menettämisestä. Rakennat mieleesi sen kehikon, jonka varassa uskot voivasi pysytellä hengissä vanhukseksi asti. Säilyttää itsesi niin pitkään kuin mahdollista. Mitä tämä mielen rakennelma saa aikaan elämässäsi? Uskot ehkä, että se luo sinulle turvan, mutta tosiasiassa se ylläpitää pelkoasi.

Hurja totuus on tämä: on mahdollista elää pelkäämättä. Olen tunnustellut tätä mahdollisuutta varmaankin vuosia, ja sen uskominen on kyllä vaikeaa. Toisaalta on vielä vaikeampaa hyväksyä sitä väitettä, että pelkääminen olisi välttämätöntä. Ei ole.

Tässä yhtenä päivänä ollessani töissä huomasin, että minua ei kiinnostanut pätkääkään. Olin täysin välinpitämätön. Mitä kohtaan? Itseäni, "minua", sitä, joka halusi selviytyä, olla hyvä työntekijä, ja jolla oli tapana murehtia, mitä muut ajattelevat. Aavistan pelkäämättömyyden mahdollisuuden elämässäni toisinaan, ja kun aavistan sen, tiedän: ei ole mitään väliä sillä mitä tapahtuu. Siis sillä, mitä minulle tapahtuu. Sillä mitä kokemuksia minulla on. Sitä tarkoittaa vapaus. Vapaus on sitä, että elämä elää itseään, niin kuin se on aina tehnyt, eikä sen elinvoimaa voi mikään vähentää, ja siksi elämässä ei ole pelkoa.

Erään romaanin Silver-niminen henkilöhahmo on ymmärtänyt tämän:
"Ei kannata pitää kiirettä päätösten kanssa. Minä en koskaan kiirehdi. Asiat päättävät itse itsensä sinun puolestasi, jos vain jätät ne rauhaan. Niin kuin puhelinvastaajaan jätetyt viestit tai kirjeet joita saat ihmisiltä. Jos et vastaa, mitään kamalaa ei tapahdu. Sinuna unohtaisin koko asian ja eläisin elämää. Minusta se on ainoa tapa selviytyä elämästä. Elää sitä."

"Meidän on tarkoitus saavuttaa onni tekemällä mieluisaa työtä johon olemme pätevöityneet, pysymällä terveenä, ansaitsemalla rahaa, rakastamalla muita ihmisiä, saamalla lapsia, syömällä ja juomalla, mutta harva onnistuu, koska useimmat meistä unohtavat mikä kaiken tarkoitus on. Silver sanoi, että hän oli päättänyt ihan ensimmäiseksi olla onnellinen, tottua olemaan onnellinen, ja sen jälkeen kaikki muu voisi tapahtua jos olisi tapahtuakseen."

Asia on juuri näin päin: ensin on vapaus (ja sen mukana tuleva onni), sitten se kaikki muu, mitä elämässä on, oli se mitä hyvänsä!

4 kommenttia:

  1. Yhdessä kantribiisissä on riimi "Freedom's just another word for nothin' left to lose". Meitä siis sitoo kaikki se mitä meillä on (eli mitä voimme menettää): perhe, ura, omaisuus, ystävät, tulevaisuus, harrastukset ym. Tämän ymmärrettyään useimmat eivät enää haaveilekaan vapaudesta.

    Onko vapaudella ja onnellisuudella jotain tekemistä keskenään on taas ihan oman keskustelunsa väärti.

    VastaaPoista
  2. On ihan totta tuo, että useimmille vapaus vaikuttaa pelottavalta juuri siksi, kun kuvitellaan, että joutuu menettämään kaiken mitä pitää tärkeänä. Mutta niin kauan kuin kiinnitymme niihin asioihin, joista uskomme onnellisuutemme riippuvan, emme ole vapaita. Ja kun emme ole vapaita, emme myöskään ole aidosti onnellisia, koska joudumme koko ajan pelkäämään menettämistä.

    Asia on kuitenkin niin, että emme todellisuudessa menetä mitään. "Saat sen mistä luovut" on tuttu lause (myös Tommy Hellstenin kirjan nimi). Mistään muusta ei tarvitse luopua kuin omistamisen illuusiosta. Ei voi menettää mitään jos ei omista mitään. Ajatus siitä, että on "minun perheeni, minun urani, minun ystäväni" jne. luo kärsimystä, koska oma identiteetti on niiden varassa. Jos muodostat itsellesi uuden identiteetin vapautesi varaan, se ei voi koskaan horjua, koska vapaus on ainoa mitä et voi menettää. Perhe, ura, ystävät ja kaikki muu voivat yhä olla elämässäsi, mutta onnellisuutesi ei riipu niistä.

    VastaaPoista
  3. Vapaus on ennen kaikkea tunnetila, joka mahdollistaa monen sellaisen askelen ottamisen, joka liikaa pelkäävältä saattaa jäädä ottamatta.

    Vapaus on tunne siitä, että voit tehdä elämässäsi omat valintasi - etkä päinvastoin tunne itseäsi sanotaan vaikka kahlituksi puolisoosi taikka muihin emotionaalisiin suhteisiin - mikä taas ei suinkaan tarkoita, ettetkö voisi elämässäsi valita tärkeimmäksi puolison ja perheen. Vielä parempaa, jos lähiympäristösi antaa sinun tehdä omat valintasi eikä sorru painostukseen tai henkiseen kiristämiseen ("jos et tee niin kuin haluan, jätän sinut" tms.). Esimerkiksi vapaa parisuhde ei välttämättä viittaa siihen, että hypittäisiin vieraissa sängyissä silloin kun huvittaa - vaan päinvastoin sitä, että ollaan yhdessä juuri siksi, että halutaan sitä täysin vilpittömästi; eikä ainakaan minun mieleeni tule rakastuneena hypätä kenenkään muun kyytiin kuin rakkaani.

    Vapaus tarkoittaa myös vastuunottamista omasta elämästään - teoillasi ja valinnoillasi on seuraukset- siihen loppuu selittelyt, miksi elämässäsi valitsit omaa perimmäistä tahtoasi vastaan.

    Kuten sanoin, vapaus on tunnetila, jossa koet olevasi oman kohtalosi herra. Se pätee myös tilanteissa, joista itsemme toisinaan löydämme täysin ulkopuolisistakin syistä: kurja taloudellinen tilanne, onnettomuus, muu epäonni. Voimme valita, kuinka suhtautua tilanteeseen. Harvempi tietenkään jättää reagoimatta mitenkään, koki itsensä vapaaksi tai ei. Toiset ovat vain tietoisempia kaikesta siitä, mitkä vaikuttavat elämänvalintoihimme.

    Tätä taitaa pohjimmiltaan olla hihhuli vapausdiskurssi. ;)

    VastaaPoista
  4. P.S. Katariina: Hyvältä vaikuttaa meininki. Elä hyvällä omatunnolla, ja eläkin joka hetki täysillä. Riippumatta siitä, mistä paikasta itsesi löydät. :)

    VastaaPoista