tiistai 6. syyskuuta 2011

Ei miksi, ei miksi ei

Gangajin mukaan ainoa vastaus kysymykseen Miksi? on Miksi ei? (You Are That, s. 58.) Etsijälle miksi? on  tärkeä kysymys, tottumusten kyseenalaistamisen, merkityksen etsimisen ja omien motiivien punnitsemisen väline. Löytäjälle miksi? muuttuu kuitenkin tarpeettomaksi.

Vapauden ja tietoisuuden älyllinen pohdinta on loputtoman kiinnostavaa, siihen ei kyllästy ehkä ikinä. Mutta jossain pisteessä se muuttuu tarpeettomaksi ja riittämättömäksi. Todellinen vapaus ja tietoisuus tietoisuudesta ovat älyn ulottumattomissa. Älyllinen ymmärrys voi viedä eteenpäin, mutta se ei korvaa vapauden oivallusta, joka tulee kun se tulee, ymmärryksestä riippumatta.

Miksi-kyselemisen lopettaminen on myös antautumista. Elämä tietää. Absoluuttisessa todellisuudessa ei ole syitä ja seurauksia. Totuutta ei tarvitse perustella, jos sen aidosti tavoittaa.

Siinä vaiheessa, kun on pitkään kiusannut itseään kyselemällä alituisesti miksi?, on vapauttavaa, kun kysymys yhtäkkiä muuttuukin muotoon miksi ei? Miksi? luo rajoja, miksi ei? luo loputtomia mahdollisuuksia. Miksi? edustaa älyä ja ymmärrystä, miksi ei? puolestaan luovuutta ja avoimuutta.

Vapaa elämä ja toiminta on lopulta kuitenkin sitä, ettei ole mitään syytä miksi toimii näin, mutta ei myöskään mitään syytä miksi ei. Ei ole tarvetta perustella sen enempää kuin vastustaakaan. Elämän tahto ohjaa. Kun tarve älylliseen ymmärtämiseen lakkaa, voi todellisuuden vihdoin kokea suoraan.  
 "You are being called to direct experience." (Gangaji)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti